Què diu la Bíblia sobre cuidar els pares quan són majors?
Què diu la Bíblia
Els fills adults tenen la important responsabilitat d’assegurar-se que els seus pares estiguen ben cuidats quan ja són majors. La Bíblia diu que els fills han d’aprendre «a comportar-se piadosament amb la pròpia família i satisfer el deute que tenen amb qui els ha donat la vida. Això és agradable a Déu» (1 Timoteu 5:4). Els fills obeïxen el manament bíblic d’honrar els pares quan s’asseguren que estan ben cuidats (Efesis 6:2, 3).
La Bíblia no conté instruccions específiques respecte a com cuidar els pares majors. No obstant això, dona exemples d’hòmens i dones de fe que ho van fer. També dona consells pràctics que poden ajudar als cuidadors.
Com van cuidar alguns familiars als pares majors en temps bíblics?
Ho feren de diverses formes, segons les circumstàncies.
Josep vivia lluny del seu envellit pare, Jacob. Quan va ser possible, Josep, va fer els preparatius per tal que Jacob es mudara a prop d’ell. Josep el va allotjar, alimentar i protegir (Gènesi 45:9-11; 47:11, 12).
Rut es va mudar al país de la seua sogra i va treballar molt per a cuidar-la (Rut 1:16; 2:2, 17, 18, 23).
Jesús, just abans de morir, va escollir algú que cuidara sa mare, Maria, que en este moment potser era viuda (Joan 19:26, 27). a
Quins consells pràctics de la Bíblia poden ajudar als cuidadors?
La Bíblia conté principis que poden ajudar-los a fer front a este repte tant desgastant en sentit emocional i físic.
Honra els teus pares.
El que diu la Bíblia: «Honra el pare i la mare» (Èxode 20:12).
Com es pot aplicar este principi? Honra els teus pares permetent-los tindre tanta independència com siga possible dins de les seues limitacions. En la mesura del possible, deixa’ls prendre les seues pròpies decisions sobre com cuidar-se. Al mateix temps, mostra’ls honra ajudant-los tant com et permeten les teues possibilitats.
Sigues compassiu i perdonador.
El que diu la Bíblia: «El prudent sap refrenar la ira, li és un honor passar per alt l’ofensa» (Proverbis 19:11).
Com es pot aplicar este principi? Si un pare major diu alguna cosa lletja o pareix menysprear l’ajuda que li dones, pregunta’t: «Com em sentiria jo si afrontara limitacions i frustracions paregudes?» Quan tractes de ser comprensiu i perdonador pots previndre que la situació empitjore.
Consulta a altres.
El que diu la Bíblia: «Sense deliberació, fracassen els projectes; amb nombrosos consellers, arriben a bon terme» (Proverbis 15:22).
Com es pot aplicar este principi? Investiga com gestionar els problemes de salut que poden tindre els teus pares. Busca les ajudes disponibles en la teua comunitat per a cuidar-los. Parla amb altres persones que hagen cuidat els seus pares majors. Si tens germans, considera organitzar una reunió familiar per a parlar de les necessitats dels pares, de com cuidar-los i de com compartir la càrrega.
Sigues modest.
El que diu la Bíblia: «La saviesa es troba en la humilitat» (Proverbis 11:2).
Com es pot aplicar este principi? Reconeix les teues limitacions. Per exemple, tots tenim energies i temps limitats. Estes limitacions poden afectar a quant pots fer pels teus pares. Si et sents sobrecarregat per les exigències de cuidar els pares majors, considera demanar ajuda a altres membres de la família o a professionals.
Cuida’t.
El que diu la Bíblia: «No hi ha hagut mai ningú que no estimara el propi cos; al contrari, tot home l’alimenta i el vesteix» (Efesis 5:29).
Com es pot aplicar este principi? Encara que tingues la responsabilitat de cuidar dels teus pares, també has de cuidar de les teues necessitats i, si estàs casat, de les de la teua família. Necessites menjar bé, tindre un descans adequat i dormir el suficient (Eclesiastés 4:6). Cal que prengues descansos quan siga possible. Al fer estes coses estaràs en una millor condició emocional, mental i física per a cuidar dels teus pares.
Diu la Bíblia que els pares majors s’han de cuidar en casa?
La Bíblia no conté informació específica sobre si els fills han de cuidar als seus pares en casa. Algunes famílies trien cuidar als seus pares majors en casa tant de temps com siga possible. No obstant això, pot ser que en algun moment donat pensen que el més convenient siga portar-los a una residència d’ancians. La família podria reunir-se per a decidir què és el millor per a tots els involucrats (Gàlates 6:4, 5).
a Respecte a este relat, un comentarista bíblic diu: «És probable que Josep [l’home de Maria] haguera mort feia temps i per això el seu fill, Jesús, l’hauria cuidat. Però, ara que Jesús estava a punt de morir, que passaria amb ella? [...] D’esta manera Crist va ensenyar als fills a preocupar-se que els seus pares majors estiguen ben cuidats» (The NIV Matthew Henry Commentary in One Volume, pàgines 428, 429).