Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 47

CÀNTIC 103 Els pastors són un regal de Déu

Tens la meta de ser ancià?

Tens la meta de ser ancià?

«Si un home està esforçant-se per ser superintendent, desitja una labor molt bona» (1 TIM. 3:1 TNM).

QUÈ VOREM

Algunes qualitats que la Bíblia diu que els germans han de tindre per a servir com a ancians.

1, 2. Què implica la bona labor que fan els ancians?

 SI ERES servent ministerial, segurament t’estàs esforçant per cultivar les qualitats necessàries per a ser ancià. Com esforçar-se per alcançar esta meta és una «labor molt bona», t’ho has plantejat? (1 Tim. 3:1)

2 Què implica servir com ancià? Implica portar la davantera en la predicació, esforçar-se per ajudar i ensenyar a la congregació, i enfortir la fe dels germans en Jehovà amb paraules i fets. No ens estranya que la Bíblia diga que estos hòmens són com «regals» (Efe. 4:8).

3. Segons 1 Timoteu 3:1-7 i Titus 1:5-9, què has de fer per a arribar a ser ancià?

3 Què pots fer per arribar a ser ancià? Els requisits per a ser ancià no són els mateixos que fan falta per a conseguir una faena. A sovint, en el món laboral, si complixes els requisits bàsics que demana una empresa, pots accedir a eixa faena. Per contra, si vols ser nomenat ancià, no només has de saber predicar i ensenyar. A més, has de complir els requisits bíblics per als ancians que es mencionen en 1 Timoteu 3:1-7 i Titus 1:5-9 (llig-los). En este article, s’analitzarà el que s’espera dels ancians en tres àmbits importants: tindre una bona reputació tant dins com fora de la congregació, ser un bon exemple com a cap de família i estar dispost a cuidar bé de la congregació.

GUANYA’T UNA BONA REPUTACIÓ

4. Què implica «ser irreprotxable»?

4 Per a reunir els requisits per a ser ancià, has de «ser irreprotxable», és a dir, tindre una bona reputació en la congregació i que ningú puga acusar-te de mala conducta. A més, hauries de «tindre una bona reputació entre la gent de fora». Clar, les persones que no servixen a Jehovà podrien criticar les teues creences, però no hauries de donar-los motius per a posar en dubte la teua honradesa o comportament (Dan. 6:4, 5). Pregunta’t: «Tinc una bona reputació tant dins com fora de la congregació?».

5. Què significa «estimar la bondat»?

5 Un altre requisit per als ancians és «estimar la bondat». Això vol dir que has de buscar les virtuts en els altres i encomiar-los per les seues bones qualitats. A més, fer el bé als altres, inclús anant més enllà del que es demana, hauria de fer-te feliç (1 Tes. 2:8). Per què és tan important que els ancians mostren esta qualitat? Perquè dediquen molt de temps a cuidar de la congregació i a atendre bé les seues responsabilitats (1 Pe. 5:1-3). Aixina i tot, l’alegria de servir els altres supera qualsevol sacrifici (Fets 20:35).

6. Segons Hebreus 13:2, 16, de quines maneres es pot mostrar «hospitalitat»? (Consulta també la il·lustració.)

6 Quan fas coses pels altres, inclús pels qui no formen part del teu cercle d’amistats, demostres «hospitalitat» (1 Pe. 4:9). Un diccionari bíblic descriu la persona que és hospitalària d’esta manera: «La porta de sa casa i la del seu cor estan obertes fins i tot per als qui no coneix». Pregunta’t: «Tinc la fama de ser hospitalari amb els qui visiten la congregació?» (llig Hebreus 13:2, 16). El qui és hospitalari compartix el que pot amb tots, això inclou els germans amb pocs recursos, els oradors d’altres congregacions i germans que s’esforcen molt, com els superintendents de circuit (Gèn. 18:2-8; Prov. 3:27; Lluc 14:13, 14; Fets 16:15; Rom. 12:13).

Un matrimoni hospitalari acull el superintendent itinerant i la seua dona (Consulta el paràgraf 6)


7. Com mostra un ancià que no estima els diners?

7 «Ni estimar els diners». Açò vol dir que no has de centrar-te en les possessions materials. Tant si eres ric com pobre, has de posar els interessos del Regne en primer lloc en tot aspecte de la teua vida (Mat. 6:33). Has de gastar el teu temps, energies i altres recursos per a adorar a Jehovà, per a cuidar de la teua família i per a servir a la congregació (Mat. 6:24; 1 Jn. 2:15-17). Pregunta’t: «Quina importància li done als diners? Em conforme amb les coses necessàries? Estic centrat en els diners i en adquirir més coses materials?» (1 Tim. 6:6, 17-19).

8. Què significa ser «moderat en els [...] hàbits» i «tindre autocontrol»?

8 Ser «moderat en els [...] hàbits» i «tindre autocontrol» significa que has de ser equilibrat en tots els aspectes de la teua vida. Això vol dir evitar els extrems i no seguir les tendències d’este món a l’hora de menjar, beure, vestir-te, arreglar-te i triar l’entreteniment (Lluc 21:34; Jau. 4:4). Has de mantindre la calma inclús quan altres no et tracten bé. Tampoc has de ser «un borratxo», ni tindre la reputació de passar-te’n amb la beguda. Pregunta’t: «Demostre amb la meua manera de viure que soc moderat en els hàbits i que tinc autocontrol?».

9. Què fa un home que és «sensat» i «ordenat»?

9 Si eres «sensat», en comptes de precipitar-te, reflexionaràs en els principis bíblics que apliquen en les diferents situacions de la vida. Això et donarà perspicàcia i prendràs millors decisions. Abans d’arribar a una conclusió, t’asseguraràs de tindre tota la informació que necessites (Prov. 18:13). Com a resultat, prendràs decisions que reflectixen la manera de pensar de Jehovà. Si eres «ordenat», t’organitzaràs millor i seràs puntual. Se’t coneixerà per ser una persona confiable i per obeir les instruccions. Estes qualitats contribuiran a fer que tingues una bona reputació. Analitzem ara com complir els requisits bíblics per a ser un cap de família exemplar.

SIGUES UN BON EXEMPLE COM A CAP DE FAMÍLIA

10. Com pots arribar a ser un home «que dirigisca bé la seua família»?

10 Si estàs casat i vols arribar a ser ancià, la teua família també ha de tindre una bona reputació. A més, has de ser un home «que dirigisca bé la seua família» i que siga conegut per ser responsable i carinyós. Això inclou dur la davantera en l’adoració en família, en l’assistència a les reunions i en la predicació. Açò és molt important, de fet, l’apòstol Pau va fer este raonament: «Si un home no sap dirigir la seua pròpia família, com cuidarà de la congregació de Déu?» (1 Tim. 3:5).

11, 12. Com afecta la conducta dels seus fills a un germà que vol ser ancià? (Mira també la il·lustració.)

11 Si eres pare, has de ser un home «que tinga els seus fills en submissió amb tota serietat». Has d’ensenyar-los i preparar-los amb carinyo. Per descomptat, voldràs que siguen feliços, que es riguen i que juguen, com fan tots els xiquets. Però a més, has d’ensenyar-los a ser obedients, a respectar els altres i a comportar-se bé. I també has d’esforçar-te per a ajudar els teus xiquets a cultivar una bona relació amb Jehovà, a viure segons els principis bíblics i a progressar cap al baptisme.

12 «Amb fills creients a qui no se’ls puga acusar de conducta descontrolada o de ser rebels». Com afectaria a un pare que el seu fill batejat, o que està progressant cap al baptisme, cometera un pecat greu? Si el pare no ha dedicat prou temps a educar i disciplinar els seus fills, segurament no reuniria els requisits per a servir com a ancià (consulta La Atalaya del 15 d’octubre de 1996, pàg. 21 § 6, 7).

Els caps de família preparen els seus fills implicant-los en diferents facetes del servici sagrat (Consulta el paràgraf 11)


CUIDA BÉ DE LA CONGREGACIÓ

13. Com pots demostrar que eres «raonable», i no «cabut»?

13 Els germans que manifesten bones qualitats cristianes tenen un valor incalculable en la congregació. Un home «raonable» promou la pau, escolta els altres i intenta comprendre com se senten. Imagina’t que estàs en una reunió d’ancians, ¿estaries dispost a donar suport al que ha decidit la majoria si no hi ha cap llei o principi bíblic en contra? La Bíblia diu que un germà nomenat «no ha de ser cabut», aixina que no hauries d’insistir en fer les coses a la teua manera i valoraràs l’opinió dels altres (Gèn. 13:8, 9; Prov. 15:22). Tampoc «ha de ser conflictiu» «ni enfadar-se fàcilment». Això vol dir que, en comptes de ser brusc o desagradable, hauries de ser amable i parlar amb tacte. Al ser un home pacífic, prendràs la iniciativa per a mantindre la pau inclús en situacions tenses (Jau. 3:17, 18). Aixina és, les paraules amables i dolces poden calmar fins i tot les actituds més obstinades (Jut. 8:1-3; Prov. 20:3; 25:15; Mat. 5:23, 24).

14. Què vol dir que no s’ha de nomenar un germà «que s’acabe de convertir», i com demostra que és «lleial»?

14 Un germà que reunix els requisits per a ser ancià no hauria de ser «un home que s’acabe de convertir». Encara que no has de portar molts anys batejat, sí que necessites temps per a madurar com a cristià. Abans de ser nomenat ancià, has de demostrar que eres humil com Jesús, que estàs content amb els privilegis que tens i que esperes pacientment que Jehovà et done més responsabilitats en la congregació (Mat. 20:23; Fili. 2:5-8). Pots demostrar que eres «lleial» aferrant-te a Jehovà i a les seues normes justes, i obeint les instruccions que ens dona la seua organització (1 Tim. 4:15).

15. És precís que un ancià siga un orador excel·lent? Explica-ho.

15 La Bíblia mostra clarament que un superintendent ha d’estar «capacitat per a ensenyar». Vol dir això que has de ser un excel·lent orador? No, de fet, molts ancians qualificats són hàbils predicant i ajudant els germans, però no són uns grans oradors (compara-ho amb 1 Corintis 12:28, 29 i Efesis 4:11). Aixina i tot, has d’esforçar-te constantment per millorar les teues habilitats com a mestre. Com pots fer-ho?

16. Com pots arribar a ser millor mestre? (Mira també la il·lustració.)

16 «Ha d’aferrar-se a la paraula fidel». Si vols ser millor mestre, has d’assegurar-te que tot el que dius quan ensenyes o dones consell estiga basat en la Paraula de Déu. Sigues un bon estudiant de la Bíblia i de les nostres publicacions (Prov. 15:28; 16:23). Quan estudies, presta atenció a com les nostres publicacions expliquen els textos bíblics per a poder aplicar-los de la manera correcta. I quan ensenyes, esforça’t per arribar al cor dels qui t’escolten. Pots millorar com a mestre si demanes consell a ancians d’experiència i apliques el que et diuen (1 Tim. 5:17). Un ancià ha de ser un germà «que puga animar els altres». No obstant això, a voltes haurà d’aconsellar o, fins i tot, «censurar». En qualsevol cas, sempre haurà de fer-ho amb amabilitat. Si eres amable i carinyós, i bases la teua ensenyança en la Paraula de Déu, seràs més efectiu, perquè estaràs imitant a Jesús, el Gran Mestre (Mat. 11:28-30; 2 Tim. 2:24).

Un servent ministerial aprofita l’oportunitat per a aprendre a ser un bon mestre de la Bíblia mentres observa a un ancià d’experiència. També assaja un discurs davant d’un espill (Consulta el paràgraf 16)


ESFORÇA’T PER ALCANÇAR LA META

17. a) Què pot ajudar els servents ministerials a continuar progressant? b) Què haurien de tindre present els ancians a l’hora de recomanar el nomenament d’un germà? (Consulta el quadro « La importància de ser raonables a l’avaluar els altres».)

17 Després de repassar els requisits per a ser ancians, alguns servents ministerials podrien pensar que mai arribaran a estar a l’altura. Però recorda que ni Jehovà ni la seua organització esperen que demostres estes qualitats a la perfecció (1 Pe. 2:21). I que el poderós esperit de Jehovà és el que t’ajuda a cultivar-les (Fili. 2:13). Hi ha alguna qualitat en particular que t’agradaria millorar? Ora-li a Jehovà al respecte, investiga sobre el tema i demana-li a un ancià que et done suggerències per a millorar.

18. Què animem a fer a tots els servents ministerials?

18 Que tots nosaltres, inclús els ancians, continuem cultivant les qualitats que hem analitzat en este article (Fili. 3:16). Si ja eres servent ministerial, per què no et poses la meta de fer més pels teus germans? Demana-li a Jehovà que t’ajude a ser encara més útil per a servir-lo a ell i a la congregació (Isa. 64:8). Segur que Jehovà beneirà generosament els teus esforços per arribar a ser ancià!

CÀNTIC 101 Servim en pau i unitat